سیاست جدید چین میتواند کسبوکار اینتل را نابود کند

به نظر میرسد سیاست جدید چین در زمینهی نیمهرساناها پتانسیل آن را دارد که کسبوکار اینتل را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. این سیاست، شرکتهای آمریکایی تولیدکنندهی تراشه را نشانه گرفته و به سود بازیگرانی مانند TSMC تمام خواهد شد. در میانهی تنشهای تجاری، انجمن صنعت نیمهرسانای چین (CSIA) تغییرات تازهای در مقررات واردات تراشه اعمال کرده و واردات پردازنده از تایوان را از پرداخت تعرفه معاف ساخته است.
رویکرد جدید چین در حوزهی تراشه، تعرفههای سنگین تا سقف ۱۲۵ درصد را برای خرید از تولیدکنندگان غیرآمریکایی حذف میکند. چین با این اقدام، گامی بزرگ در راستای تقویت زنجیرهی تأمین داخلی خود برداشته و تازهترین هدف این کشور، واردات نیمهرساناها است. بر اساس اطلاعیهی منتشر شده از سوی CSIA، این کشور از این پس کشور مبدأ محصولات تراشه، به ویژه برای نیمهرساناها را مشخص خواهد کرد. این امر بدان معناست که شرکتهایی که نیازهای تراشهی خود را از سایر تولیدکنندگان غیرآمریکایی تأمین میکنند، اکنون در وضعیت بسیار بهتری قرار خواهند گرفت، چراکه از تعرفههای ۱۲۵ درصدی معاف خواهند بود.
هدف از سیاست جدید نه تنها نمایش اقتدار چین بر شریان حیاتی تأمین جهانی است، بلکه از این طریق، انگیزهای قویتر برای شرکتها ایجاد میشود تا کماکان به تولید در همین کشور مبادرت ورزند. شرکتهایی نظیر انویدیا، ایامدی، اپل و بسیاری دیگر، عمدتاً نیمهرساناهای مورد نیاز خود را از تایوان تهیه میکنند و با توجه به معافیت ۱۲۵ درصدی، به نظر میرسد که این شرکتها در مواجهه با ابهامات موجود رابطه با واحدهای تولیدیشان در چین، با چالشهای چندانی روبهرو نشوند؛ چرا که سیاست جدید دسترسی به تراشهها را به مراتب تسهیل میکند.

نکته حائز اهمیت دیگر، تأثیر قابل ملاحظهی سیاست جدید CSIA بر جایگاه شرکتهای تراشهی آمریکایی در بازار جهانی است. به این ترتیب که شرکتهای چینیِ وابسته به تراشههای ساخت آمریکا، احتمالاً به منظور دوری از تعرفهها، نیازمند ارزیابی مجدد ساختار تأمین خود خواهند بود. با توجه به اینکه محور اصلی این قانون، مکان استقرار واحدهای تولید ویفر میباشد، عملاً تمامی شرکتهای دیگر در زنجیرهی تأمین حذف شده و در عوض، توجه مستقیماً به شرکتهایی همچون اینتل، گلوبالفاندریز و بسیاری دیگر از شرکتهای واقع در ایالات متحده معطوف میگردد.
پرسش اساسی در این میان آن است که آیا شرکتها در رابطه با انتخاب زنجیره تأمین خود نیازمند اتخاذ تصمیم خواهند بود یا خیر؟ اقدام اخیر چین گویای این واقعیت است که آنان اجازه خروج تولید از کشور خود را نخواهند داد. با توجه به این موضوع، شرکتهایی نظیر انویدیا و اپل ناگزیر به برداشتن گامهای قاطع در این زمینه خواهند بود.